10ημερο χορευτικών δράσεων

Ελλάδα
Θέατρο Εμπρός
21/04/2012 - 29/04/2012


Ο Σύνδεσμος Χορού* σε συνεργασία με την Κίνηση Μαβίλη, προσκαλεί χορευτές, χορογράφους, θεωρητικούς της τέχνης, προγραμματιστές Φεστιβάλ, να συνεργαστούν σε μια 10ήμερη ενεργοποίηση στο χώρο του Εμπρός. Βασική φιλοσοφία αυτής της ενεργοποίησης είναι η συλλογική μέριμνα και αντιμετώπιση των προβλημάτων και αναγκών στο χώρο του χορού στην Ελλάδα. Όλες οι δράσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διέπονται από την έννοια της συνεργασίας και προσπαθούν πρακτικά και θεωρητικά να ανοίξουν νέους τρόπους δημιουργίας και προώθησης της ελληνικής τέχνης. Μία συλλογική προσπάθεια δημιουργίας ενός δικτύου για το χορό.
Όλες οι δράσεις προέκυψαν από τη συνεργασία του Συνδέσμου Χορού και των: Χριστιάνας Γαλανοπούλου, Γιώργου Μητρόπουλου, Μπετίνας Παναγιωτάρα, Στεριανής Τσιντζιλώνη καθώς και με τη συμβολή των: Κωνσταντίνας Γεωργέλου, Δανάης Θεοδωρίδου, Ευφροσύνης Πρωτοπαπά, της Ομάδας Σχεδιασμού του PSI Regional Cluster και της Κίνησης Μαβίλη.
*Ο Σύνδεσμος Χορού αποτελείται από τους Τζένη Αργυρίου (ομάδα Amorphy), Βάσω Γιαννακοπούλου (ομάδα Nταλίκα), Μαρία Κολιοπούλου (ομάδα Πρόσχημα), Μέντη Μέγα (ομάδα Φora etc.), Κατερίνα Σκιαδά (ομάδα Lemurius).

Σάββατο 21 Απριλίου


20:30-21:30 ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ #1
Μέλη της Κίνησης Μαβίλη* κάνουν μια «ανταπόκριση» από το 10ήμερο με τίτλο ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ: Εναλλακτικοί τρόποι παραγωγής στο Εμπρός στο διάστημα 8-18 Μαρτίου 2011.Τί σημαίνει «εναλλακτικοί τρόποι παραγωγής»; Γιατί αυτός ο προβληματισμός; Τι συνέβη κατά τη διάρκεια των 10 ημερών στο Εμπρός; Συμμετέχουν: Ανέστης Αζάς, Γκίγκη Αργυροπούλου, Κώστας Κουτσολέλος, Βασίλης Νούλας.
*Η Κίνηση Μαβίλη αποτελείται από τους: Ανέστη Αζά (ομάδα Προτζέκτορ), Γκίγκη Αργυροπούλου (ομάδα Mkultra), Κώστα Κουτσολέλο (ομάδα Mag), Γιώργο Κολιό (ομάδα Προτζέκτορ), Γεωργία Μαυραγάνη (ομάδα Χάπι Εντ), Βασίλη Νούλα (ομάδα Nova Melancholia), Αργυρώ Χιώτη (ομάδα Vasistas).
21:30-22:30 ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ #2
Η Ομάδα Σχεδιασμού του PSi Regional Research Cluster κάνει μια «ανταπόκριση» από το συμπόσιο που διοργάνωσε στην Αθήνα το Νοέβριο του 2011 με θέμα « Συνευρέσεις σε Χρόνο Σύγχρονο». Τι σημαίνει το να είναι κάτι «σύγχρονο»; Και σύγχρονο ως προς τι; Ποια είναι η ευθύνη της «σύγχρονης» σκηνικής πράξης απέναντι στον καιρό της; Πώς θα μπορούσε η «συγχρονικότητα» με την έννοια της «συνεύρεσης» να μας βοηθήσει να συζητήσουμε θέματα θέασης, ατομικότητας, ετερότητας, συνεργασίας, διαλόγου και ανταλλαγής στις παραστατικές τέχνες σήμερα;
Η Ομάδα Σχεδιασμού του PSi Regional Research Cluster αποτελείται από τους: Γκίγκη Αργυροπούλου, Κωνσταντίνα Γεωργέλου, Δανάη Θεοδωρίδου, Ευφροσύνη Πρωτοπαπά, Στεριανή Τσιντζιλώνη.


Κυριακή 22 Απριλίου

19:00-21:30 ΧΟΡΟ–ΓΡΑΦΙΕΣ
Ένα εργαστήρι για τη δραματουργία από τις Κωνσταντίνα Γεωργέλου, Δανάη Θεοδωρίδου, Ευφροσύνη Πρωτοπαπά. Καλλιτέχνες και θεωρητικοί του χορού και του θεάτρου προσκαλούνται να συμμετάσχουν σε ένα εργαστήρι που σκοπό του έχει να διερευνήσει τη σχέση της γραφής με την κίνηση, αλλά και γενικότερα με τη σύγχρονη πειραματική σκηνική δημιουργία καθώς και τη θέση και τη λειτουργία της δραματουργίας μέσα σε αυτή. Σκέψεις, ιδέες, κείμενα και ασκήσεις θα αποτελέσουν το πλαίσιο μιας συνεύρεσης που σκοπό της έχει τη δημιουργία και συλλογή ερευνητικών υλικών ως πιθανή πρόταση μιας εναλλακτικής κατανόησης της χορογραφίας.


21:30-22:00 Άνοιγμα του δεκαημέρου
Παρουσίαση του προγράμματος από τις χορογράφους του Συνδέσμου.

22:00-23:00 Συναντήσεις #1 - Παρουσίαση
Επτά χορευτές καλούνται να συνεργαστούν και να ετοιμάσουν μια παράσταση.
Συμμετέχουν: Ιωάννα Αποστόλου, Μαριέτα Βέττα, Έντυ Λάμε, Μαρκέλλα, Μανωλιάδου, Αταλάντη Μουζούρη, Ιωάννα Τουμπακάρη, Σία Σουρέλου.




Παρασκευή 27 Απριλίου

17:00-22:00 Ταξίδι στο χρόνο!
Ανοιχτή εγκατάσταση με θέμα το σύγχρονο ελληνικό χορό. Σε ένα δωμάτιο στο θέατρο Εμπρός συλλέγουμε ίχνη του έντεχνου χορού της περιόδου 1974-1990. Τι συνέβη τότε; Τι θυμάστε; Τι έχετε κρατήσει; Ελάτε να μας βρείτε και φέρτε μαζί το δικό σας κομμάτι του παζλ. Μπορείτε να φέρετε φωτογραφίες, άρθρα, το πρόγραμμα μιας παράστασης, οπτικοακουστικό υλικό κατά προτίμηση σε αντίγραφα, αλλά κι αποκόμματα που έχουν μείνει σκονισμένα στο συρτάρι σας. Οι αναμνήσεις σας μαζί με τις δικές μας θα γίνουν το υλικό αυτής της εφήμερης εγκατάστασης. Σας περιμένουμε για να φτιάξουμε ιστορία. Συντονισμός: Μπετίνα Παναγιωτάρα και Στεριανή Τσιντζιλώνη. [ 27-29 Απριλίου 2012 ]

20:00-22:00 Stand up for your choreography! - (Υπερασπίσου τη χορογραφία σου!)
7 χορογράφοι και 7 θεωρητικοί του χορού και της τέχνης παίζουν ένα παιχνίδι στο οποίο καλούνται να υποστηρίξουν χορογραφίες δικές τους, ή των άλλων! Περιπετειώδης η σχέση θεωρητικού λόγου και χορού... Πόσο μάλλον στην Ελλάδα. Τα παράπονα έρχονται κι από τις δύο κατευθύνσεις: οι μεν «δεν ξέρουν πώς να υποστηρίξουν το έργο τους», οι δε «γράφουν για να γράφουν, χωρίς να έχουν επαφή με τη χορογραφία»... Αλλά εμείς για μια βραδιά θα ξεχάσουμε τις βαθυστόχαστες συζητήσεις, και θα παίξουμε ένα παιχνίδι που θα διαλύσει κάθε υποψία “στριφνότητας” αυτής της σχέσης...Συμμετέχουν: Τζένη Αργυρίου, Χριστίνα Βασιλείου, Αλίκη Καζούρη, Μέντη Μέγα, Μαριέλα Νέστορα, Ιωάννα Πορτόλου, Πέρσα Σταματοπούλου και Σοφία Αναστασοπούλου, Χριστιάνα Γαλανοπούλου, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Παναγιώτης Κούστας, Σωτήρης Μπαχτσετζής, Μπετίνα Παναγιωτάρα, Στεριανή Τσιντζιλώνη. Συντονισμός: Χριστιάνα Γαλανοπούλου.

22:00-23:00 Συναντήσεις #2 - Παρουσίαση
Έντεκα χορογράφοι δουλεύουν πάνω στην έννοια της συνεργασίας και παρουσιάζουν την έρευνά τους επί σκηνής. Συμμετέχουν: Ίρις Καραγιάν, Ιωάννα Πάραλη, Αντιγόνη Γύρα, Μαριέλα Νέστορα, Μαρία Γοργία, Γιάννης Νικολαΐδης, Νίκος Δραγώνας, Σεσίλ Μικρούτσικου, Σοφία Μαυραγάνη, Mαρία Κολιοπούλου, Κατερίνα Σκιαδά.


Σάββατο 28 Απριλίου

17:00-22:00 Ταξίδι στο χρόνο!
19:30-21:00 Συνομοταξία #1 [ιστορία χορού]
Συνάντηση καθηγητών ιστορίας χορού για μια πρώτη γνωριμία και συζήτηση γύρω από κοινά θέματα που αντιμετωπίζουν [η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην επάνω αίθουσα χωρίς κοινό].

21:00-22:00 Scluss mit Kunst – (Νo more Art)
Η αυστριακή ομάδα Editta Braun Company έρχεται να υποστηρίξει την ελληνική χορευτική κοινότητα παρουσιάζοντας την παράσταση No more Art. Ένα έργο επίκαιρο και πολιτικό που διερωτάται για το ρόλο, το σκοπό και το νόημα της τέχνης.

22:00-23:00 Συζήτηση με τους συντελεστές της παράστασης. Η πολιτική για τον πολιτισμό στην Κεντρική Ευρώπη.

Κυριακή 29 Απριλίου

17:00-22:00 Ταξίδι στο χρόνο!
18:00-19:30 Process
Ο Γιώργος Μητρόπουλος συζητά με τις χορογράφους Πατρίσια Απέργη και Πωλίνα Κρεμαστά για τη διαδικασία παραγωγής των έργων ERA POVERA και "What if/would you" αντίστοιχα. Συντονισμός: Γιώργος Μητρόπουλος.

19:30-20:30 Debate: “Με ή Χωρίς Κριτική;”
Ο Σύνδεσμος σας καλεί σε ανοιχτή συζήτηση για την απουσία της κριτικής στον ελληνικό χορό και τη γενικότερη ανάγκη ανάπτυξης υγειούς κριτικού λόγου.

20:30-21:30 Οn continuity?
Στρογγυλή τράπεζα με θέμα την διευρεύνηση τρόπων για την εξασφάλιση μιας συνέχειας στις χορευτικές παραγωγές των ομάδων χορού και τη δημιουργία ενός δικτύου.

21:30-22:30 Feedback session
Συζήτηση για ό,τι συνέβη το δεκαήμερο και πώς θα μπορούσε να έχει συνέχεια.


Συντονισμός δράσεων: Χριστιάνα Γαλανοπούλου : mir@mirfestival.gr / κιν: 6972 991055

info: Θέατρο Εμπρός, Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή | Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλες τις δράσεις | Τις ημέρες που το Εμπρός δεν είναι ανοιχτό στο κοινό πραγματοποιούνται τα εργαστήρια για τις δράσεις Συναντήσεις #1 - χορευτών και Συναντήσεις #2 - χορογράφων

πηγή: www.dancepress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου